неділю, 10 березня 2024 р.

ТВОРИ ТАРАСА - УКРАЇНИ ГОРДІСТЬ І ОКРАСА

 

  9 березня 1814 року народився великий український поет – Тарас Григорович Шевченко. Сьогодні йому виповнилося б 210 років.

Поезія Кобзаря актуальна в будь-який час, проте зараз, коли  росія напала на Україну та розпочала повномасштабну війну, Шевченка цитують буквально всі.Люди кажуть, очевидно, поет щось знав, оскільки в його віршах відчувається ненависть до росії та москалів, і любов до України

    Але сьогодні, у цей гіркий час великої війни, яку рік тому розпочала в Україні загребуща, підступна московія, особливо актуальні його героїчні, націєтворчі поезії. Голос Шевченка – це голос душі народу, його гніву, честі й боротьби. Кожна епоха українського буття по-своєму прочитувала Шевченка і відкривала щораз нові грані його творчості.

Шевченко став духовним батьком трьох наших революцій: Революції на граніті, Помаранчевої революції і Революції гідності. Всі, хто вважає себе частиною української нації, носять у собі його пам’ять, його могутні гени і його віру в життєдайні сили нації.

   І сьогодні в лавах Збройних сил України воюють ті, що вірять в Україну і пам’ятають Шевченкове «Борітеся – поборете!», «В своїй хаті своя правда» – вислови, які стали нашим політичним дороговказом.

Шевченко з нами в цій великій, священній битві! Віримо в нашу правду й силу і в його безсмертне слово:

Свою Україну любіть.
Любіть її… во врем’я люте,
В остатню, тяжкую мінуту.
За неї Господа моліть.

Немає коментарів:

Дописати коментар