вівторок, 19 березня 2024 р.

#тижденьпоезії2024 КОРОЛЕВА УКРАЇНСЬКОЇ ПОЕЗІЇ


“Національний тиждень читання” - щорічна активність Українського інституту книги, яка у цьому році буде масштабована до 4 різних тематичних інформаційно-просвітницьких акцій. 

   Перший тиждень читання 2024 року присвячений поезії і проходить з 16 по 24 березня 2024 р. Тиждень поезії є гарною можливістю відзначити роль поетів і поетичного слова в культурі, особливо під час війни, адже поезія як форма літератури реагує на події найпершою.

   Тема тижня поезії 2024 – ДІМ. Гаслом став рядок із вірша сучасної української поетки Ірини Шувалової – “Ріки незмінно течуть додому”.



Наша бібліотека  разом із своїми читачами приєдналась до проведення Національного тижня читання поезії «Ріки незмінно течуть додому».  


19 березня 2024 року виповнюється 94 роки українській письменниці — Ліні Костенко.

Літературна викладка «Королева української поезії» знайомить користувачів бібліотеки з творчістю Ліни  Костенко, яка вже кілька десятиліть надихає інших митців на власні пісні, фільми, театральні постанови, виставки, літературу тощо.

  




Ліна Костенко не любить, коли з неї роблять «ідола», звеличують чи обсипають пишними епітетами, але вона справді легендарна постать. 





Хто, як не вона, рішучо засуджувала російщення, малоросійство і меншовартість, дбала про українську мову, культуру, національне відродження, сміливо виступала проти арештів інтелігенції та підносила до вершин «Тіні забутих предків», роками писала «в шухляду» та очолювала експедицію до Чорнобильської зони, захоплено виступала перед університетською молоддю та відмовилася від звання Героя України?

 Ще в 2015 році, під час перших спроб росії розірвати нашу країну на шмаття, Ліна Василівна передавала в зону АТО гуманітарну допомогу й збірки поезій зі словами підтримки. На титулі однієї з книг поетеса написала від руки нині легендарні строфи про «маленького сірого чоловічка», який накоїв чорної біди. І пророче попередила світ: «Куди ж ви дивитесь, народи?! Сьогодні ми, а завтра — ви».

Сердечно сподіваємось, що рідна серцю кожного українця поетеса напише ще не один пронизливий вірш про нашу з вами нескорену, непереможну Україну.

***

Ми воїни. Не ледарі. Не лежні

І наше діло праведне й святе.

Бо хто за що, а ми за незалежність.

Отож нам так і важко через те.

Немає коментарів:

Дописати коментар