вівторок, 9 листопада 2021 р.

РІДНА МОВО, ТИ ЗВУЧИ, РІДНИМ СЛОВОМ НАС УЧИ


Від 16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Вона говорить, що мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова. Тому інформація про товари та послуги на території України має надаватися у першу чергу українською.

  Для покращення загального рівня володіння українською мовою в побуті та діловому спілкуванні, зокрема розмовної української мови, в нагоді  стануть книжкові видання, представлені на літературномовному вернісажі «Рідна мово, ти звучи, рідним словом нас учи».    

Викладка підготовлена  до Дня української писемності і мови, який традиційно відзначають 9 листопада вже понад два десятки роки поспіль.


  

  В рамках свята продовжуємо знайомити з новинками літератури, які бібліотека отримала згідно державної Програми поповнення фондів публічних бібліотек від Українського інституту книги.

Українсько-російський словник Тараса Берези "Скажи мені українською", виданий в львівському видавництві "Апріорі"  в 2019 році (Береза Т. Скажи мені українською / Тарас Береза. - Львів : Апріорі,2019. - 456с.) має на меті донести до сучасного носія мови, як правильно та грамотно висловлюватися українською, позбувшись мовних покручів, кальки  з російської та суржику.

  Формат словника наочно показує відмінності між правдивою українською мовою і штучними запозиченнями з російської. Польові досліди дозволили зібрати у словнику найтиповіші росіянізми, запозичення та кальки, якими надто грішить українськомовне середовище - від вулиці до офіційних установ.

  Отже, задумаймося над  тим як ми говоримо! Вивільнимо українську мову від усього зайвого та навчимося плекати рідне Слово!

Немає коментарів:

Дописати коментар