понеділок, 22 листопада 2021 р.

"ДІЯ.ЦИФРОВА ОСВІТА"


Кожна сучасна людина повинна орієнтуватися в інформаційному просторі. Для оперативного розв’язання життєвих завдань та особистісної реалізації, необхідно розвивати наступні цифрові компетенції: вміти працювати з інформацією, IT-технологіями, медіа та ін.

 У рамках  меморандуму  про співпрацю уряду з Українською бібліотечною асоціацією по реалізації  проекту  «Дія. Цифрова освіта» бібліотеки мають поступово перетворитися на хаби.  Хаби  цифрової освіти – це місця, куди може завітати кожен громадянин, безкоштовно отримати доступ до сайту «Дія. Цифрова освіта» та пройти навчання з цифрової грамотності. На сьогодні вже створена  мережа хабів і більша частина з них саме в бібліотеках.

  На карті хабів  наша бібліотека визначена локацією для проведення навчання базовими цифровими навичками.

  Бібліотека-філія №3 має чималий досвід сприяння розвитку цифрової освіти:

проводить навчання відвідувачів комп’ютерній грамотності: «Школа комп’ютерної грамотності»;

навчає користувачів використанню електронних онлайн-сервісів: медична система Helsi, онлайн банкінги, інтернет-магазини та покупки, особисті кабінети комунальних служб, сервіси бронювання та придбання квитків на автобус та потяг;

розробляє та поширює інформаційні матеріали з питань цифрової безпеки.

  А з моменту старту освітньої онлайн-платформи «Дія. Цифрова освіта» наша бібліотека стала амбасадором  цифрової грамотності . Адже саме у бібліотеці  є всі можливості для навчання. Це і технічне забезпечення – комп’ютери та швидкісний Інтернет, але головне те, що бібліотекарі й самі постійно навчаються, удосконалюють свої знання та вміння, аби навчати потім відвідувачів та членів нашої громади.

 Зареєструвавшись на онлайн-платформі «Дія. Цифрова освіта», бібліотекарі пройшли навчальні курси і одержали електронні сертифікати.

  Протягом  місяця  цифрової грамотності, що оголосило  Міністерство цифрової трансформації України, відвідувачі нашої бібліотеки мали можливість ознайомитись з освітніми серіалами та зареєструватись на платформі «Дія. Цифрова освіта».  


Найпопулярнішими курсами серед користувачів на цьому тижні були: «Базові цифрові навички», «Оплата комуналки онлайн. Залишайся вдома», «Сучасне резюме та пошук роботи онлайн», «Кіберняні» та «COVID-19: що потрібно знати про роботу апаратів штучної вентиляції легень».




 Працівники бібліотеки надавали цікаву і корисну інформацію своїм користувачам щодо цифрової грамотності в залі вільного доступу до Інтернет бібліотеки :

  • ü «Бібліотеки і цифрова грамотність»   об’ява-реклама  (рознесено працівником Укрпошта);
  • ü «Базові цифрові навички»: Інформ-знайомство з платформою цифрової грамотності «Дія. Цифрова освіта»;
  • ü Залучено – 9 користувачів;
  • ü Зареєструвалися  на платформі «Дія. Цифрова освіта» - 4користувача;
  • ü 2 користувачі  мають електронні сертифікати, завершивши курси  з цифрової грамотності на сайті «Дія. Цифрова освіта».

Усі охочі можуть проходити навчання на платформі у залі  вільного доступу до Інтернет нашої бібліотеки  у зручний для вас час.

Немає коментарів:

Дописати коментар