четвер, 15 лютого 2018 р.

АФГАНІСТАН: ГЕРОЇЗМ КРІЗЬ БІЛЬ І СУМ

    Незалежна Україна 15 лютого офіційно вшановує День пам'яті загиблих воїнів-інтернаціоналістів та День виводу військ з Афганістану.
  15 лютого 1989 року керівництво СРСР оголосило, що територію Афганістану залишив останній радянський солдат - закінчилась більш, ніж дев'ятирічна військова інтервенція Радянського Союзу в сусідню державу, в якій і сьогодні ще триває громадянська війна. Захищати революцію в "братерській" країні були прикликані понад 150 тисяч українців. Більш трьох тисяч з них загинули під час цієї війни, сім тисяч повернулися в Україну інвалідами, близько 2 тисяч вважаються полоненими і без вісті зниклими; уже дома, від ран, хвороб і самогубств умерло більш 4 тисяч українських "афганців". Одним із них був Віктор Клюс.
     14 лютого у Світловодській загальноосвітній школі №5 за ініціативи членів військово-патріотичного клубу «Перевал» та рішенням виконавчого комітету Світловодської міської ради було встановлено та відкрито меморіальну дошку, учаснику бойових дій на території країни Афганістан Віктору Клюсу.

 Віктор навчався в Світловодській школі №5, потім навчався в Кременчуцькому залізничному технікумі, який закінчив у 1983 році. Під час призову в армію, виявив бажання служити в десантних військах. доля закинула Віктора до Афганістану, де він став кулеметником. За місяць до демобілізації, рятуючи життя побратимів Віктор Клюс був смертельно поранений. Помер від ран вже в госпіталі.
  










Громада   Садового мікрорайону віддала данину пам’яті герою. 

















Наша бібліотека долучилася до вшанування учасників бойових дій на території інших держав, підготувавши слайд-бесіду  «На пам’ять не накладено табу», яка розповідає про воїнів, що пройшли крізь вогонь Афганської війни.
  Ця війна зламала життя багатьом молодим хлопцям. Незважаючи ні на що, вони чесно виконували свій громадянський обов’язок, залишалися вірними присязі до кінця. 
    Ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю полеглих, вшановуємо тих, кому довелося воювати в чужих країнах.

Немає коментарів:

Дописати коментар