середу, 25 січня 2023 р.

БЕЗБАР'ЄРНИЙ ПРОСТІР БІБЛІОТЕКИ

 

В Україні триває інформаційна кампанія «Україна без бар’єрів». Бібліотека-філія №3 долучилась до проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо безбар’єрності серед користувачів для популяризації у суспільстві культури безбар’єрності як філософії гідності та прийняття населенням.

   Безбар’єрність – не тільки про людей з інвалідністю, безбар’єрність – це про кожного з нас. Можливість вільно та безпечно пересуватися містом – звичайно ж, це відсутність бар’єрів. Але дивимося ширше – вільний доступ до інтернету, можливість навчатися незалежно від віку чи стану здоров’я.

   Національна стратегія передбачає створення безбар’єрного простору в Україні за шістьма основними напрямками: фізична, інформаційна, суспільна, економічна, цифрова та освітня безбар’єрність.

   Цифрова безбар’єрність передбачає вільний доступ для всіх до цифрової інфраструктури, отримання цифрових навичок та цифрових сервісів. Для цього планується забезпечити швидкісним інтернетом усе населення країни, адаптувати програми навчання цифрових навичок для людей похилого віку й людей з інвалідністю.

   Бібліотека-філія №3 має чималий досвід сприяння розвитку цифрової освіти:

проводить навчання відвідувачів комп’ютерній грамотності: «Школа комп’ютерної грамотності»;

навчає користувачів використанню електронних онлайн-сервісів: медична система Helsi, онлайн банкінги, інтернет-магазини та покупки, особисті кабінети комунальних служб, сервіси бронювання та придбання квитків на автобус та потяг;

розробляє та поширює інформаційні матеріали з питань цифрової безпеки.



   А з моменту старту освітньої онлайн-платформи «Дія. Цифрова освіта» наша бібліотека стала амбасадором  цифрової грамотності . Адже саме у бібліотеці  є всі можливості для навчання користувачів різного віку та можливостей.  Це і технічне забезпечення – комп’ютери та швидкісний Інтернет, але головне те, що бібліотекарі й самі постійно навчаються, удосконалюють свої знання та вміння, аби навчати потім відвідувачів та членів нашої громади.



  Усі охочі можуть проходити навчання на платформі у залі  вільного доступу до Інтернет нашої бібліотеки  у зручний для вас час.

Немає коментарів:

Дописати коментар