неділя, 26 березня 2023 р.

ПРИВ'ЯЗАНІСТЬ : ДІТИ І БАТЬКИ

  23 березня  бібліотекарі нашої філії провели в центральній міській бібліотеці тренінг «Прив’язаність в житті дитини: типи і форми».

  Засідання Батьківського клубу відбулось  в рамках реалізації проєкту ЮНІСЕФ.

 

Дитячі емоції часто застають дорослих зненацька. Діти можуть здаватися упертими чи неслухняними, провокувати на гнів, та здебільшого це сигналізує лише про те, що малеча потребує уваги дорослого. Таке бажання може виникнути внаслідок непростих подій, які принесла в життя кожного з нас повномасштабна війна. 

   Мало хто знає, що діти інакше, ніж дорослі, реагують на вибухи, сирени тощо. Річ у тому, що у ситуації стресу внутрішній мозок вмикає сигнал тривоги. 


  При цьому діти не хочуть бігти чи рятуватися, вони хочуть почуватися захищеними. Саме тому дитині потрібно, щоб  поруч був дорослий — тоді малюку спокійно, навіть коли падають бомби.

 

 І чим сильніша стресова ситуація, тим більше малюк відчуває потребу підтримувати прив’язаність, і це природно. 


  Прив'язаність - це те базове, фундамент, який дитина отримує у взаєминах з базовим дорослим для розвитку себе. Це той фундамент тепла і любові, який в подальшому дитина переноситиме як досвід в усі інші відносини. Або ж не переноситиме, якщо не було достатнього наповнення в дитячому віці.

 Мета заходу - ознайомити  дорослих з типами прив'язаності та допомогти їм у  формування  гармонійних стосунків зі своїми дітьми.

  Перегляд відео контенту та участь у проведенні тесту "Ти і твоя дитина" допомогли перевірити  наскільки близькі у присутніх стосунки з дитиною та визначити типи  прив’язаності. 

   Найголовніше, що усвідомили учасники заходу -це необхідність дати дитині впевненість, що дорослий її любить, пам’ятає про неї, в нього можна попросити допомоги та він завжди на боці малечі. 

Немає коментарів:

Дописати коментар