четвер, 23 квітня 2020 р.

ГОЛОСИТЬ ДЗВІН СТРИВОЖЕНИЙ У КВІТНІ


   Кожного року 26 квітня ми відзначаємо День Чорнобильської трагедії, тому запрошуємо Вас до філіалу бібліотеки № 3 на віртуальну  книжкову виставку  «Голосить дзвін стривожений у квітні». Тут зібрана література, що розповідає про причини і наслідки  аварії на ЧАЕС, статті з періодичних видань.
   Ця виставка є пам’яттю всім, хто поклав своє життя, пересторогою всім прийдешнім поколінням. Зібрані книги найрізноманітнішого спрямування, які розкривають морально-етичні аспекти цієї трагедії. Серед них цікавими є і художні твори – документальна повість Ю. Щербака «Чорнобиль», , В.Яворівського «Марія з полином наприкінці століття», Медведев Г.У. «Чернобыльская тетрадь», Антонов В.П. «Уроки Чернобыля: радиация, жизнь, здоровье»,  вірші І.Драча, Л.Костенко та ін. Всі ці ліричні творіння зіткані із правди, скорботи і мужності людей Чорнобильського лихоліття.
Медведев Г.У. Чернобыльская тетрадь [докум. повесть] / Г.У.Медведев. – К. : Дніпро, 1990. – 165 с. – (Серія «Романи і повісті»)

    «Чорнобильський зошит» Г.У.Медведєва – компетентна і безстрашно-правдива розповідь про трагедію, яка продовжує хвилювати мільйони людей. Автор – фахівець-атомник, який працював на Чорнобильській АЕС і добре знає її, особисто знайомий з усіма основними учасниками подій. Центральне місце в повісті – опис подій в Чорнобилі в трагічні дні квітня і травня 1986 року. Автор показує поведінку і роль численних учасників драми, живих, реальних людей з їх недоліками і перевагами, сумнівами і слабкістю, помилками і героїзмом.
    Драч І.Ф. Вірші та поеми [Авт. передм. І.М.Дзюба] / І.Ф.Драч. – К. : Дніпро, 1991. – 213 с. – (Шкільна біб-ка).
До книги увійшли кращі твори відомого українського поета, зокрема, поема «Чорнобильська мадонна». У своєму творі автор показав всі страшні наслідки чорнобильської катастрофи, розповідає  про перших ліквідаторів аварії, про те, чим платить людство за накоєні гріхи .
Іван Драч в поемі викриває й те, що від людей спочатку хотіли приховати, що сталося на ЧАЕС: «Прошу єдине — бодай не брешіть». Ставляться запитання без відповіді: як врятуватися від подальшого розповсюдження радіації, зберегти від зараження «рукотворне Київське море чи бодай Десну зачаровану, з якої Київ п’є воду»? 
   Антонов В.П. Уроки Чернобыля: радиация, жизнь, здоровье [Текст] / В.П.Антонов. – К. : О-во «Знание» УРСР, 1989.  – 112 с.
В книзі даються аналіз, оцінка та прогнози медико-біологічних наслідків Чорнобильської аварії. Розглядаються проблеми стресу, з якими мало знайомі не тільки широкі верстви населення, але і вчені та медичні працівники.
   Минають роки, та біль Чорнобильської катастрофи ніколи не зітреться з історії, не знеціниться, і не відійде в небуття. У кожного часу свої герої, свої випробування. Для багатьох поколінь українців чорнобильці будуть прикладом мужності, стійкості та патріотизму.

Немає коментарів:

Дописати коментар